DIJK EN WAARD –
Twee reddingsacties in Dijk en Waard geëerd met medaille
vlnr: Het gezin van Danielle Langedijk, burgemeester Maarten Poorter, het gezin van Amr en Christine van de Poll van de KMRD.
Tijdens twee bijzondere bijeenkomsten, op 28 november en 4 december, eerde de gemeente samen met de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen (KMRD) drie inwoners van Dijk en Waard. Zij ontvingen onderscheidingen voor hun uitzonderlijke moed bij levensreddende acties die diepe indruk hebben gemaakt.
Arjen Zijlmans en Hans van Schaik (links en rechts van de loco-burgemeester) redden het leven van drie jonge mensen. Loco-burgemeester Nils Langedijk (midden) gaf hen daarvoor een bijzondere onderscheiding.
Arjen Zijlmans en Hans van Schaik: Auto te water
De eerste reddingsactie vond plaats op 27 maart, toen Arjen Zijlmans en Hans van Schaik na een fietstocht een auto op zijn kop in het water zagen liggen. De drenkelingen, een jongen van 18 en twee minderjarige meisjes, waren met de auto te water geraakt. De redders, op de terugweg van een mountainbiketocht in de Schoorlse duinen, werden gealarmeerd door een roepende vrouw op de kant en gingen meteen te water om de inzittenden te redden.
Kalmte en vastberadenheid
De drie jonge mensen konden dankzij het kordate handelen van Arjen en Hans in veiligheid worden gebracht voordat de hulpdiensten arriveerden. Voor hun kalmte en vastberadenheid ontvingen zij de bronzen medaille van de KMRD, uit handen van loco-burgemeester Nils Langedijk.
Danielle Langedijk-de Boer redt peuter van verdrinking
De andere reddingsactie vond plaats op 15 juli, toen Danielle Langedijk- de Boer samen met haar gezin genoot van het mooie weer bij het Geestmerambacht. De sfeer veranderde plotseling toen haar man Nils iets verontrustends opmerkte in het water. Danielle aarzelde geen moment en ging het water in.
Klein jongetje van nog geen 2 jaar oud
Daar lag een jongetje van nog geen twee jaar oud, Amr, bijna helemaal onder water. Danielle haalde hem op de kant en begon direct met reanimeren. Toen Amr water uit zijn mondje liet lopen, legde ze hem op zijn zij en bleef op zijn rug kloppen om te voorkomen dat hij opnieuw wegviel. Pas toen de hulpdiensten arriveerden, kon ze het jongetje aan hen overdragen. Dankzij haar snelle en doortastende optreden hoefden de hulpdiensten geen levensreddende handelingen meer te verrichten. Amr werd naar het ziekenhuis gebracht, maar zijn leven was al gered.
De uitreiking werd bijgewoond door veel familie en vrienden en vond plaats in de trouwzaal van het gemeentehuis.
Onder de indruk
Danielle is er zelf nog steeds behoorlijk van onder de indruk, ook al had ze hiervoor vaker met het reanimatie-bijltje gehakt. “Mijn moeder gaf trainingen in EHBO en reanimatie en had haar eigen opleidingsbedrijf. Ik ging vaak met haar mee en speelde LOTUS-slachtoffer. Ook heb ik meerdere reanimaties meegemaakt en zelf uitgevoerd. Maar het reanimeren van dit kleine mannetje heeft erg veel indruk gemaakt op mij. Omdat ik zelf moeder ben van drie jonge kinderen en mijn gezin bij deze reanimatie aanwezig was. Op dat moment was ik daar niet mee bezig. Instinctief wist ik wat ik moest doen en heb ik gehandeld. Maar achteraf stond ik wel flink te trillen op mijn benen.”
Zilveren medaille
Danielle ontving de zilveren medaille van de KMRD als erkenning voor haar uitzonderlijke moed en daadkracht waarmee ze een mensenleven heeft gered. “De zilveren medaille die jij vandaag ontvangt, wordt niet zomaar toegekend. Het is een symbool van onze diepe waardering voor jouw moed, jouw snelheid van handelen en jouw menselijkheid. Jouw daad herinnert ons eraan wat we voor elkaar kunnen betekenen in momenten van nood, en hoe belangrijk het is om niet weg te kijken, maar te handelen”, aldus burgemeester Maarten poorter die haar de medaille omhing.
Details
Haar kinderen hebben de gebeurtenis ieder op hun eigen manier verwerkt. Eva, de oudste dochter van 8 jaar, beleefde het bewust en vertelt er nu nog veel over. “Ze weet zelfs details die ik ben vergeten,” zegt Danielle. “Mijn zoons vonden het mega spannend, vooral vanwege de traumahelikopter en ambulance.” Danielle en Nils besloten alles open en bespreekbaar te houden met hun kinderen om eventuele trauma’s te voorkomen.
Door het snelle handelen van Nils en Danielle kon de kleine Amr (vastgehouden door zijn vader) worden gered.
Gezin uit Syrië
Amr, het jongetje dat werd gered, woont met zijn gezin, dat uit Syrië is gevlucht, nog niet lang in Dijk en Waard. Zijn ouders waren erg dankbaar voor de reddingsactie en nodigden Danielle en haar gezin uit om te komen eten. “Dat was heel bijzonder, vooral om hem weer helemaal gezond en wel te zien”, vertelt Danielle. Tijdens de ceremonie was Amr aanwezig met ouders en zijn broertje, tante en oom en zijn oma. Hij vond de bijeenkomst wel wat lang duren en liet dat luid en duidelijk horen.
Erkenning en dankbaarheid
Christine van de Poll was bij beide bijeenkomsten aanwezig namens de KMRD en sprak ook haar waardering uit. “Niet alle reddingsacties worden groot uitgemeten in het nieuws, terwijl elke actie een speciaal moment van waardering verdient. Want je weet nooit hoe je in zo’n situatie reageert, of je nu kennis en ervaring hebt of niet. Door redders te eren met een onderscheiding en door voorlichting te geven over redden en reanimeren willen we zoveel mogelijk verdrinkingen in Nederland voorkomen. Wij zijn heel trots op deze redders en hopen dat zij een inspiratiebron mogen zijn voor vele anderen.”
Trots
De burgemeester sloot de bijeenkomst af met een boodschap van trots en dankbaarheid: “Deze heldendaden laten zien wat wij als gemeenschap voor elkaar kunnen betekenen in momenten van nood. De moed en inzet van Danielle, Arjen en Hans zijn een voorbeeld voor ons allen. Namens de gemeente en onze inwoners: dank jullie wel.”
Bron: Gemeente Dijk en Waard
Foto(s) via dijkenwaard.nl