DIJK EN WAARD –
Thunnissen wint tender De Vaandel Zuid Heerhugowaard
Gemeente Dijk en Waard heeft Thunnissen uitgeroepen tot winnaar van de tenderprocedure voor de grondverkoop van De Vaandel Zuid in Heerhugowaard met het plan De Vaandel Buiten. Thunnissen wil in het gebied, van ruim 2 hectare groot, in totaal 62 woningen bouwen waarvan een groot deel gereguleerde woningbouw. Met de realisatie van De Vaandel Buiten wordt de woningbouw van het gebied De Vaandel Zuid voltooid tot aan de provinciale weg N194.
“De gemeente is blij dat met het plan De Vaandel Buiten een belangrijke stap wordt gezet in het afronden van de woningbouw in De Vaandel Zuid. Daarnaast draagt dit plan bij aan de vergroting van de woningvoorraad, in het bijzonder voor senioren, waarmee we ook bijdragen aan een toekomstbestendig Dijk en Waard”, aldus projectwethouder John Does van gemeente Dijk en Waard.
De ontwikkellocatie heeft Thunnissen in samenwerking MULLENERS + MULLENERS Architecten (stedenbouw en architectuur) en PVLA Landschapsarchitect uitgewerkt. Thunnissen is naast de ontwikkeling ook verantwoordelijk voor de bouw van het nieuwbouwplan.
Programma
De Vaandel Buiten wordt een inclusieve woonomgeving waar zowel jong als oud zich thuis voelt. Het woningaanbod is divers en biedt ruimte voor verschillende doelgroepen. In totaal worden er 62 woningen gerealiseerd, met een mooie balans tussen sociale huur, middeldure woningen en vrijesectorwoningen. Het woonprogramma omvat 20 sociale huurappartementen, 14 middeldure geschakelde woningen, 10 middeldure seniorenwoningen, 10 seniorenwoningen in de vrije sector en 8 unieke twee-onder-één-kapwoningen in de vrije sector.
“Door bij De Vaandel Buiten maximaal in te zetten op een divers woningaanbod voor alle doelgroepen creëren we niet alleen kansen voor starters, maar stimuleren we ook echt de doorstroming van de lokale woningmarkt”, aldus Roel van Drongelen van Thunnissen.
Stedenbouw en architectuur
In De Vaandel Buiten worden woningen gebouwd in een groene omgeving, waarin ruimte en landschap centraal staan. De opzet van de nieuwe wijk is uniek doordat we uitgaan van het landschap als verbindende factor tussen de bebouwing. Deze groene buitenruimte is bedoeld als ontmoetingsplek voor de bewoners. De Vaandel Buiten kan zo een hechte, groene gemeenschap vormen, waar mensen prettig wonen en verbinding met elkaar vinden.
De wijk heeft een dorps karakter. Er wordt gekozen voor een moderne stijl met een knipoog naar de vroegere boerderijhuizen. De woningen worden zo ontworpen dat ze goed aansluiten bij de groene omgeving. Iedere woning heeft op de een of andere manier een verbinding met de openbare ruimte, die van iedereen is.
“De Vaandel Buiten kun je beschouwen als één groot landschapspark, een woonpark dat zijn inspiratie vindt in Noord-Hollandse boerengemeenschappen en open lintbebouwingen in de polder. Het vormt een optimaal samenspel en vervlechting van bebouwing én landschap”, aldus architect Ton Mulleners.
Drie pijlers
Het nieuwbouwplan is opgebouwd rondom drie kernpijlers waarbij zowel de bewoners als de gebruikers centraal staan. De eerste pijler is het realiseren van een dorpspark dat toegankelijk is voor iedereen. Dit park fungeert als een nieuw ankerpunt binnen de wijk en is zo ontworpen om zowel bestaande als nieuwe woningen samen te brengen rondom een groene, uitnodigende ontmoetingsplek.
De tweede pijler is het landschap tot de voordeur. Dit ontstaat door het doortrekken van de historische ontginningslandschappen en verbindingen in het plan. Zo wordt de groene kwaliteit van buitenaf de wijk ingetrokken en ontstaat een buurt waar alle woningen een directe relatie met het landschap hebben.
De laatste pijler is ruimte om te sporten, spelen en ontmoeten. Er wordt een sterke nadruk gelegd op gemeenschap en sociale interactie. De buurt bevat gemeenschappelijke groene functies en initiatieven die het gevoel van saamhorigheid bevorderen en een actieve deelname van bewoners aan het gemeenschapsleven stimuleren.
Bron: Gemeente Dijk en Waard
Foto(s) via dijkenwaard.nl