BERGEN –
Afgelopen dinsdag 11 juni 2024 was de jaarlijkse herdenking van Kamp Schoorl bij het monument bij Buitencentrum Schoorlse Duinen aan de Oorsprongweg.
Met het monument, in 1991 opgericht door de Stichting Vriendenkring Mauthausen, herdenken we de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Kamp Schoorl werden gedeporteerd naar concentratiekampen zoals Mauthausen en Buchenwald.
Meer dan alleen herdenken
Burgemeester Lars Voskuil zei dat dit monument veel meer is dan een herinnering aan de wrede gebeurtenissen van weleer. Het is volgens hem een aanklacht, een opdracht, een voortdurende aansporing dat wij niet alleen moeten stil moeten staan bij wat hier was, maar dat wij vooral ook de lessen van toen niet mogen vergeten. Hij sprak zijn zorgen uit over het toenemend antisemitisme dat ook door Joodse inwoners van de gemeente Bergen wordt ervaren. Hierdoor durven vrienden van hem niet meer publiekelijk voor hun joods-zijn uit te komen, uit angst voor reacties en soms agressie.
Zelf draagt hij bij gelegenheden als deze herdenking een keppeltje. Dat was voor hem altijd een vanzelfsprekendheid, maar hij krijgt steeds vaker de vraag of het wel verstandig is om dat te doen. Omdat het misschien een reactie zou kunnen oproepen.
Antisemitisme
Ronny Naftaniel is oud-directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël. Hij was door het Comité Kamp Schoorl uitgenodigd om te spreken. Hij zei eveneens dat het antisemitisme toeneemt. Volgens hem verbergen Joodse mensen hun Davidster of keppel noodgedwongen, omdat ze deze niet durven te tonen. En horen Joodse studenten steeds vaker dat ze niet welkom zijn als ze aanmelden bij een school.
Het is dus niet alleen iets van vroeger, maar nog steeds actueel. Ronny Naftaniel deed de oproep dat we ons blijvend inzetten tegen alle vormen van racisme en antisemitisme.
“Kamp Schoorl heeft helaas echt bestaan”
Na de speeches droegen leerlingen van de Teun de Jagerschool gedichten voor. “Kamp Schoorl heeft helaas echt bestaan” was de eindzin van één van de gedichten.
In februari 1941 werden de eerste 427 joodse mannen naar Kamp Schoorl gebracht na razzia’s in Amsterdam. Dit leidde tot de Februaristaking, een groot protest tegen de Duitse bezetters. In juni 1941 volgde een nieuwe razzia, waarbij 310 joodse mannen naar Kamp Schoorl werden gebracht.
In totaal werden ongeveer 1900 mensen via Kamp Schoorl naar andere nazi-kampen gedeporteerd. Meer dan 1000 van hen keerden niet terug.
Muziek, gebed en bloemlegging
Het koor Hejmisj Zain verzorgde een muzikaal optreden. Rabbijn S. Spiero sprak voorafgaand aan de 2 minuten stilte het Jizkor-gebed uit. Daarna was de bloemlegging.
Bron: Gemeente Bergen (NH)
Foto(s) via bergen-nh.nl