DIJK EN WAARD –
Nieuwe commissie geeft straten een passende naam
Het is een gemeentelijke taak om openbare ruimten namen te geven. Zowel straten als andere onderdelen van de openbare ruimte kunnen een naam krijgen. Dus ook bruggen, tunnels en fietspaden. Omdat de gemeente Dijk en Waard hard groeit ontstaat er steeds meer vraag naar nieuwe, originele namen. Hiervoor heeft de gemeente een commissie opgericht.
Een commissie met een missie
Om leden voor deze commissie te werven, is er in april een oproep gedaan in de lokale media en via de sociale media van gemeente Dijk en Waard. 26 Geïnteresseerden meldden zich aan en uiteindelijk zijn drie betrokken inwoners geselecteerd om samen met medewerkers van de gemeente deze taak op zich te nemen.
Burgemeester Maarten Poorter gaf maandag 2 december het startsein van de Adviescommissie Naamgeving Openbare Ruimte en feliciteerde Khadija Ezhar, Mart Kuiper en Herman Jager met hun benoeming. Met het aansnijden van een toepasselijke taart werd de commissie officieel gepresenteerd.
De commissie stelt zich voor
Khadija Ezhar is afkomstig uit Marokko en woont sinds 1976 in Heerhugowaard. Zij brengt de commissie expertise op het gebied van diversiteit en verschillende culturen binnen de gemeente. Khadija vindt het met name belangrijk dat straatnamen goed uit te spreken zijn en dat elke inwoner zich kan herkennen in de namen. “Mijn vader, ooit in Heerhugowaard komen wonen als gastarbeider, kan nog steeds sommige straatnamen nauwelijks uitspreken. En daar is hij niet de enige in. Daarnaast zijn er door de jaren heen steeds meer personen met een andere nationaliteit, die een belangrijke bijdrage aan Heerhugowaard hebben geleverd, op diverse gebieden, die nog niet zijn vernoemd. Ik vind het belangrijk dat de 122 nationaliteiten die inmiddels in Dijk en Waard wonen, zich ook herkennen in de namen van straten, pleinen en andere plekken.”
Breed netwerk
Mart Kuiper is ook afkomstig uit Heerhugowaard. Deze geboren en getogen Heerhugowaarder is lid geweest van, of is het nog steeds, diverse besturen en organisaties waardoor hij een breed netwerk heeft binnen gemeente Dijk en Waard. Onder andere door zijn betrokkenheid bij het Poldermuseum en zijn deelname aan het bestuur van de Historische Vereniging Heerhugowaard heeft hij veel kennis van de lokale historie. “Ik ben een telg van het familietransportbedrijf Kuiper, die ook een belangrijke rol speelt in de lokale geschiedenis. We hebben met name Heerhugowaard zien groeien en ontwikkelen en zagen hoe akkertjes veranderden in woongebieden. Ik hoop met mijn kennis van het verleden, maar ook van het heden, een bijdrage te kunnen leveren aan deze commissie.”
Lokale verbinding
Herman Jager woont sinds 2001 in Zuid-Scharwoude, en durft zich inmiddels wel Langedijker cq Dijk en Waarder te noemen. Niet in de laatste plaats doordat hij jarenlang een column schreef in het Langedijker Weekblad en door zijn creatief ondernemerschap al vele vormen van lokale verbinding tot stand heeft gebracht. “Naast mijn drie pijlers muziek, tekst en theater ben ik wel toe aan een nieuwe uitdaging”, vertelt Herman. “Ik zag de oproep voor deze commissie en voelde me aangesproken. Ik hoop met mijn creatieve brein een nieuwe kijk op gemeentelijke naamgeving te waardoor we van de geijkte namen die je in elk dorp of stad tegenkomt, kunnen afstappen.” Waarbij hij overigens ook de schrijfwijze en uitspreekbaarheid heel belangrijk vindt. “Je ziet soms straatnamen die je eerst drie keer moet lezen voordat je ziet wat er staat. Een letter verkeerd typen in je routeplanner en je zoekt je een ongeluk.”
Naast deze Dijk en Waarders bestaat de adviescommissie uit: Gonny Ursem, stedenbouwkundige gemeente Dijk en Waard (voorzitter), Laura Heinis, beheerder BAG (basisadministratie gebouwen) en Marc van der Ploeg, projectsecretaris gemeente Dijk en Waard.
Onuitwisbare bijdrage
Burgemeester Maarten Poorter sprak zijn waardering uit voor deze mensen die op vrijwillige basis een waardevolle en letterlijk onuitwisbare bijdrage gaan leveren aan onze gemeente. Hij wenste ze ook veel succes bij het vinden van nieuwe, originele en toekomstbestendige straatnamen, want dat is een hele verantwoordelijkheid. “Een nieuwe naam toekennen aan een straat of een plantsoen lijkt geen ingewikkeld proces, maar er zijn wel spelregels voor vastgesteld. Zo zijn we terughoudend met het vernoemen van straten naar plaatselijk bekende personen. Ook hechten we er waarde aan dat een naam goed en makkelijk uit te spreken is en dat een naam niet moeilijk te spellen is. Al deze spelregels staan in een reglement dat voor de nieuwe adviescommissie is opgesteld.”
De commissie zal vanaf nu vier keer per jaar bijeenkomen om naamvoorstellen te bespreken. Dit kunnen verzoeken zijn van projectleiders, de gemeenteraad, het college of inwoners. Alle adviezen worden gebundeld en als voorstel aan het college voorgelegd.
Bron: Gemeente Dijk en Waard
Foto(s) via dijkenwaard.nl